Human compatible : artificial intelligence and the problem of control

Q 334.7 .R87 [2019]

Katalog Kaydı: Tıklayınız

Human compatible : artificial intelligence and the problem of control

"Popüler hayal gücüne göre, insanüstü yapay zeka, yalnızca işleri ve insan ilişkilerini değil, aynı zamanda medeniyetin kendisini de tehdit eden yaklaşan bir gelgit dalgasıdır. İnsanlar ve makineler arasındaki çatışma kaçınılmaz ve sonucu fazlasıyla tahmin edilebilir olarak görülüyor. Bu çığır açan kitapta, seçkin AI Araştırmacı Stuart Russell, bu senaryodan kaçınılabileceğini, ancak bunun için yapay zekayı sıfırdan yeniden düşünmemiz gerektiğini savunuyor. Russell, insanlarda ve makinelerde zeka fikrini keşfederek başlıyor. Akıllı kişisel bilgisayarlardan bekleyebileceğimiz kısa vadeli faydaları açıklıyor. büyük ölçüde hızlandırılmış bilimsel araştırmalara yardımcı oluyor ve insanüstü yapay zekaya ulaşmadan önce gerçekleşmesi gereken yapay zeka buluşlarını ana hatlarıyla belirtiyor. Ayrıca, ölümcül otonom silahlardan viral sabotajlara kadar insanların yapay zekayı kötüye kullanmak için hâlihazırda bulduğu yolları açıklıyor. ve insanüstü yapay zeka ortaya çıkarsa, kendimizden çok daha güçlü varlıklar yaratmış olacağız.Onların asla ve asla üzerimizde bir güce sahip olmamalarını nasıl sağlayabiliriz? Russell, yapay zekayı yeni bir temel üzerinde yeniden inşa edebileceğimizi öne sürüyor; buna göre makineler, tatmin etmeleri gereken insan tercihleri konusunda doğaları gereği belirsiz olacak şekilde tasarlandı. Bu tür makineler alçakgönüllü, fedakar ve kendilerinin değil, bizim hedeflerimizin peşinden gitmeye kararlı olacaktır. Bu yeni temel, kanıtlanabilir şekilde saygılı ve kanıtlanabilir şekilde faydalı olan makineler yaratmamıza izin verecektir. Russell, Stephen Hawking ile birlikte yazdığı 2014 tarihli bir başyazıda, "Yapay zeka yaratma başarısı insanlık tarihindeki en büyük olay olacaktır. Ne yazık ki, bu aynı zamanda son olay da olabilir" diye yazmıştı. AI üzerinde kontrol sorununu çözmek sadece mümkün değil; sınırsız vaatlerle dolu bir geleceğin kilidini açan anahtardır"