AÇIK BİLİM NEDİR?
Açık erişim, bilimsel yayınların web üzerinden doğrudan aranabilir, internette dijital biçimde açık bir lisans altında mevcut ve herkesin okuyabilmesi, Telif Hakları doğrultusunda indirebilmesi, kopyalayabilmesi ve materyali dağıtabilmesi anlamına gelir.
İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ’NDE AÇIK BİLİM
İstinye Üniversitesi adresi ile yayımlanan tüm araştırma çıktılarının üniversitenin Kurumsal Akademik Arşivi’ne arşivlenmesi gerekir. Böylece Üniversiteye ait tüm çalışmaların verileri telif hakları çerçevesinde erişilebilir olur. Araştırmacıları araştırma sonuçları hakkında aktif olarak bilgilendirmeye ve kamuoyunu bunlardan haberdar etmeye teşvik eder. Araştırma çıktılarını, etki değeri yüksek açık erişim hakemli dergilerde yayımlamaya teşvik eder. İstinye Üniversitesi adresi ile yapılan araştırma gruplarının çalışmalarını ve araştırma sonuçlarını açık erişim temelinde yayınlamak, araştırmacılar arasında artan bilimsel iletişimin yanı sıra çalışmaların güvenilirliğini ve tekrarlanabilirliğini artırır. Ayrıca bu akademik çıktılar farklı projelerde yapılan araştırmaların açık bilim sayesinde daha kısa sürede sonuca ulaşmasına katkı sağlar.
Açık ders kaynakları (OER), öğretme, öğrenme ve araştırma amaçlı çeşitli dijital materyal biçimlerini ifade eder. Materyali kendi amaçlarınız doğrultusunda kullanabilmeniz, paylaşabilmeniz ve düzenleyebilmeniz için açık bir lisansla yayınlanmaktadırlar. Açık ders kaynakları; ders materyalleri, video, ses, ders literatürü, rehber kitaplar, ders modülleri, portallar, uygulamalar, oyunlar, öğrenme ortamları veya çeşitli etkileşimli materyallerini içerebilir.
Kütüphane ana sayfasına eklenen açık ders kaynakları için tıklayınız
Araştırma verileri, bilimsel araştırma sürecinde üretilen tüm verilerdir. Nicel ölçüm verileri, anket sonuçları, istatistiksel bulgular, görüşme dökümleri gibi nitel veriler, saha araştırma notları, ses ve video dosyalarından yazılıma ve çok daha fazlasına kadar uzanır. Araştırma verileri, projeye özgü engeller olmaması koşuluyla, kamuya açık olmalı ve böylece uzun vadede kullanılabilir olmalıdır.
Kütüphane ana sayfasında yer alan açık erişim veri tabanları için tıklayınız.
Araştırmalar, açık erişimle yayınlananların daha hızlı yayıldığını ve daha sık alıntılandığını göstermektedir. Açık erişim, araştırma sonuçlarına bilgi kaynaklarının küresel olarak daha adil bir şekilde dağıtılması için de fırsatlar yaratır. Dünya genelinde dergi etki değeri yüksek ilk üç çeyrekte (Q1-Q2- Q3) yer alan açık erişimli dergi listelerine aşağıdaki linklerden erişilebilir.
(JCR hesabınıza girdikten sonra soldaki filtreleri kullanarak konu kategorisine göre aramanızı yapabilirsiniz.)
(Scopus hesabınıza girdikten sonra soldaki filtreleri kullanarak Q1-2-3, açık erişim ve konu kategorisine göre dergi aramanızı yapabilirsiniz.)
İstinye Üniversitesi Kütüphane koleksiyonunda yer alan açık erişimli dergilerin listesine aşağıdaki linkten erişilebilir.
Kütüphane koleksiyonunda erişime açık dergi listesi (Başlığa veya konuya göre aramanızı yaptıktan sonra “Açık Erişim” seçeneğine tıklayarak dergilere erişim sağlayabilirsiniz.
Veri tabanları içeriğinde yer alan açık erişim dergi listeleri:
Akademik çalışmalarınız için doğru dergiyi bulabileceğiniz yayınevlerinin dergi seçim sayfaları
Veri tabanları içerisinde yer alan açık erişim kitap listeleri
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Klinik Araştırmalar Portalı’nın yeni versiyonunda Kuruma 2016 yılı ve sonrasında başvurusu yapılan araştırmalara dair bilgiler yer almakta olup 01 Ocak 2020 tarihi itibari ile sonlanan araştırmalar ve Biyoyararlanım/Biyoeşdeğerlik çalışmalarına ait bilgiler Portal’da yer almamaktadır.Klinik Araştırmalar Portalı’nda yayımlanan veriler sadece bilgi amaçlıdır. Her türlü uyumsuzluk durumunda Kurumun resmi kayıtları geçerlidir.
TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yürütülen EKUAL (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı) Projesi kapsamında Springer Nature'a ait elektronik dergilerin erişim anlaşması 2024-2026 dönemini kapsayacak şekilde “Oku & Yayımla" (Read & Publish) modeline dönüştürülmüştür.
Bu anlaşma ile kurumumuza bağlı sorumlu yazarlar makalelerini açık erişim yayınlama hakkına sahip olacaktır ve ücretleri TÜBİTAK tarafından karşılanacaktır.
Bu anlaşma kapsamında; Springer Hibrit dergilerinde 2024-2026 dönemini kapsayacak şekilde açık erişim makale yayınlama olanağı sağlanacaktır.
Web of Science'da (SCI, SSCI, AHCI) yer alan, Q1 ve Q2 Grubu Springer Nature Hibrit Dergilerinde “Original Article", “Review Article" ve “Continuing Education" türündeki yayınları AE desteği kapsamında olacaktır.
Anlaşma kapsamında yıllık AE makale yayımlama kotası bulunmaktadır. Anlaşma şartlarına göre kurumlar için bir “AE makale kota tahsisi" yapılmamaktadır. Söz konusu dergilerde makalesi kabul edilen sorumlu yazarın yayını, yazarın istemesi halinde, yayının geliş sırasına göre sıraya girecek ve kota bulunması durumunda, kriterlere uyan makalelerin AE yayımlanması için ULAKBİM tarafından onay verilecektir.
Yukarıda bahsedilen dergi grubu ve yayın türünde olan ve kota olması halinde AE desteği sağlanacak yayının, sorumlu yazarının (corresponding author) EKUAL Üyesi kurum çalışanı olması ve yayındaki ismi altında üye kurum adının geçmesi yeterli olacaktır.
FAYDALI LİNKLER:
Springer Nature-Türkiye OA Agreement
TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yürütülen EKUAL projesi kapsamında Wiley yayınevine ait elektronik dergilere 2018 yılından beri ücretsiz erişim sağlanmaktadır. Wiley anlaşması, 2023-2025 dönemini kapsayacak şekilde “Oku ve Yayımla" (Read&Publish)" modeline dönüştürülmüştür.
Bu anlaşma kapsamında kurumumuzda açık erişimli yayın yapmak isteyen araştırmacılarımız, anlaşma kapsamı dahilindeki Wiley dergilerine gönderilmiş, kabul edilmiş ve anlaşma kriterlerini karşılayan yayınlarını Makale İşletim Ücreti (APC) ödemeden “Açık Erişimli" olarak yayımlayabilecektir.
Anlaşmaya göre, 2023 yılında 1500, 2024 yılında 1530 ve 2025 yılında 1561 makale, yazarın istemesi/onay vermesi halinde, yazara hiçbir ücret ödetmeden, tamamen ücretsiz olarak açık erişim (AE) olarak yayınlanacaktır. Anlaşma tüm Wiley dergilerinde ücretsiz açık erişim makale yayımlamayı kapsamakla birlikte, TÜBİTAK ULAKBİM sözleşmeye bağlı yayın kotasını ve bütçesini daha iyi yönetebilmek için ek uygunluk kriterleri belirlemiştir. Bu kriterler aşağıdaki gibidir:
Sorumlu yazarın (Corresponding Author) EKUAL kapsamındaki kurumlardan birine bağlı olması gerekmektedir.
WOS'ta indekslenen Wiley hibrit (dergideki makalelerin bir kısmı açık erişim bir kısmı abonelik gerektiren/kapalı makale) ve altın altın açık erişim (dergideki makalelerin tamamı açık erişim) dergilerinden Q1 ve Q2 gruplarında geçen dergilere gönderilen makaleler (Hindawi dergileri hariç) kabul edilmektedir. Bu kriterleri sağlayan dergileri incelemek için, TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi, Üniversitelerin Erişimine Açılan Veri Tabanları web sayfasındaki Wiley ile ilgili bölümü ziyaret edebilirsiniz.
Yıllık makale kotasının en iyi şekilde harcanabilmesi için TÜBİTAK tarafından APC ücretinin karşılanacağı makale türleri “Research Article, Review Article, Data Article ve Rapid Publication" olarak belirlenmiştir.
Makale gönderimi sırasında yazarların kurumsal epostalarını kullanması gerekmektedir. Bu sayede süreçler TÜBİTAK ULAKBİM tarafından daha iyi takip edilmesini ve yazara TÜBİTAK tarafından geri dönüşün daha hızlı olmasını sağlayacaktır.
Açık Erişim desteği sağlanacak yayınlarla ilgili olarak; hibrit dergilerdeki yayınların 01 Ocak 2023 ve sonrasında kabul edilmiş, tamamen açık erişimli dergilerdeki yayınların ise 01 Ocak 2023 ve sonrasında gönderilmiş ve kabul edilmiş olması gerekmektedir.
*Üniversite özelinde “ücretsiz açık erişim makale yayımlama kotası tahsisi" yapılmamaktadır. Açık erişim yayın için makale ücret talepler, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından “ilk gelen hizmet alır" kuralına göre onaylanmak üzere incelenecektir.
FAYDALI LİNKLER
Fonlanan_AE_Dergi_Listesi (Tem2024_Ara2025)
Açık Erişim Makale Yayımlama
Wiley AE Anlaşması Hakkında Kısa Bilgi Notları