Hizmetler

Sıkça Sorulan Sorular

1-Kütüphaneye üye olmak için ne yapmalıyım?
CEVAP:
Üniversitemiz öğrencileri ve personeli kütüphanenin doğal üyesidir. Kütüphane içinde kaynaklarımızdan serbestçe yararlanabilirsiniz. Yayınları ödünç almak için, İstinye Üniversitesi kimlik kartınızla üyeliğinizi aktive etmeniz yeterlidir.

2-Araştırma yaparken bir sorunla karşılaşırsam kimden yardım alabilirim?
CEVAP:
Araştırma yaparken bir sorun yaşamanız halinde, kütüphane girişinde bulunan Danışma Masası’na başvurabilir, uzmanlarımızdan yardım alabilirsiniz. Eğer Kütüphanede değilseniz topkapikutuphane@istinye.edu.tr e-posta adresine mail atabilirsiniz.

3-Akademik dergi makalelerine nasıl ulaşabilirim?
CEVAP:
Akademik dergilere çoğunlukla elektronik olarak erişim sağlanabilmektedir. Kütüphanemiz, bu elektronik dergilere ulaşılması için çeşitli araçlar sunmaktadır. Dergi makalelerine konuya özel dergi veri tabanlarından burdan web adresimizden ulaşabilirsiniz.

4-Bir yayının kütüphanede bulunup bulunmadığını nasıl öğrenebilirim?
CEVAP:
…………………

5-Katalog taramasını nasıl yapabilirim?
CEVAP:
Kütüphanede bulunan basılı kaynaklar da tarama yapmak için burdan ilgili linki kullanabilirsiniz. Arama kriterinizi belirledikten sonra, eser adı, yazar adı, ISBN vs. ile kütüphane kataloğunu tarayabilirsiniz.

6-Kütüphanede bulunan yayınlardan nasıl yararlanabilirim?
CEVAP:
Üniversitemize mensup olan kullanıcılar kütüphanemizden ödünç sistemiyle yararlanabilirler.

7-Aynı anda kaç yayın ödünç alabilirim?
CEVAP:
Üniversitemize mensup olanların ödünç sayıları, mensubiyet durumuna göre farklılık göstermektedir.
Akademik ve İdari Personel: 30 gün süre ile 10 kitap,
Ön Lisans, Lisans Öğrencileri: 15 gün süre ile 3 kitap,
Yüksek Lisans Öğrencileri: 30 gün süre ile 5 kitap ödünç alabilirler.

8-Bir başkasının adına ödünç yayın alabilir miyim?
CEVAP:
Kullanıcılar sadece kendi kimlik kartlarıyla işlem yapabilirler, bir başkası adına işlem yapılamaz.

9-Kitapların sırtlarında yer alan numaralar neyi ifade etmektedir?
CEVAP:
Kitapların sırtlarına konu etiketleri yapıştırılmaktadır. Bu numaralar Library of Congress ve National Library of Medicine sınıflama sistemine göre verilmektedir. Her numara bir konuyu karşılamaktadır.

10-Öğrenci ya da personel kartımı unuttum; yayın ödünç alabilir miyim?
CEVAP:
Üniversite kimlik kartı yanında bulunmayan kişiler kütüphane materyallerini ödünç alamazlar.

11- Süreli yayınları ödünç alabilir miyim?
CEVAP:
Süreli yayınlar ödünç verilemez, sadece kütüphane içinde kullanılabilirler.

12-Ödünç aldığım kitabın süresini uzatabilir miyim?
CEVAP:
Ödünç almış olduğunuz kitap bir başkası tarafından ayırtılmamışsa 1 kez uzatabilirsiniz.

13-Uzatma işlemi nasıl yapılır?
CEVAP:
İnternet üzerinden uzatma işlemi yapmak, üzerinizdeki yayınları görmek için linki üzerinden oturum aç kısmından uzatma işlemi yapabilirsiniz. Üye kodu alanına öğrenci numaranızı, akademik ve idari personel ise TC kimlik numaralarını yazmaları gerekmektedir.

14- Bir kaynağa ihtiyacım var ancak başka bir kullanıcı tarafından ödünç alınmış. Ne yapmalıyım?
CEVAP:
Linki üzerinden oturum aç kısmından oturum açarak aramalar bölümünden istediğiniz kaynağı aratmalısınız. İstediğiniz kaynağın sol alt kısmında ayırtma butonunu seçerek ayırtma işlemi gerçekleştirebilirsiniz. İstediğiniz ve ayırttığınız kaynak kütüphanemize geldiğinde e-postanıza bilgilendirme maili gelmektedir. Ayırtmış olduğunuz yayın, 3 (üç) gün ayırtma rafında bekletilir. 3 (üç) gün içinde ödünç alınmadığı taktirde kütüphane rafına kaldırılır.

15-Kütüphane koleksiyonunda ne tür yayınlar var?
CEVAP:
Basılı ve elektronik (kitap, e-kitap ve süreli) yayınlardan oluşmaktadır.

16-Kütüphanede kaynaklar hangi sisteme göre yerleştiriliyor?
CEVAP:
İstinye Üniversitesi Kütüphane Koleksiyonu, Kongre Kütüphanesi (LC) ve National Library of Medicine (NLM) sınıflama sistemine göre düzenlenmiştir.

17-Referans kaynaklar nelerdir ve nasıl ödünç alabilirim?
CEVAP:
Sözlük, atlas, ansiklopedi, almanaklar referans kaynaklardır. Ödünç verilemeyen yayınlardır ve kütüphane içerisinde kullanılır.

18-Kütüphanede unuttuğum eşyamı nerede bulabilirim?
CEVAP:
Kütüphane içinde bulunan eşyalar üniversitemizin danışma görevlilerine teslim edilir.

19- Gecikmiş materyaller için uygulanan ceza miktarları nedir?
CEVAP:
Her kitap için günlük 1 TL ceza uygulanmaktadır.

20-Kütüphanede neden ceza uygulanmaktadır?
CEVAP:
Gecikmiş materyallere uygulanan günlük cezalar, materyallerin zamanında iade edilmesini veya yenilenmesini güvence altına almayı hedefler. Böylece aynı kaynaktan daha fazla kullanıcının yararlanması sağlanır.

21- Gecikme bedelini nereden ve nasıl ödeyebilirim?
CEVAP:
Hafta içi mesai saatleri içerisinde (08.00-17.30) üniversitemizin ek binası olan teknoloji transfer ofisinden ödenmektedir. Ödediğiniz gecikme bedelinin makbuzunu kütüphaneye getirmeniz gerekmektedir. Ödediğinize dair makbuzu getirmediğiniz taktirde gecikme bedeliniz kütüphane otomasyon programından silinmemektedir.

22-Kütüphanede kısmi zamanlı çalışmak istiyorum ne yapmalıyım?
CEVAP:
Kütüphanede kısmi zamanlı çalışmak isteyen öğrenciler detaylı bir “cv” (özgeçmiş) örneği ile Öğrenci Merkezi’ne (ÖMER) başvuruda bulunabilir ve detaylı bilgi için topkapikutuphane@istinye.edu.tr e-posta adresine başvurabilirler.

23-Kütüphane’den ödünç aldığım bir materyali kaybettiğimde ne yapmalıyım?
CEVAP:
Kütüphane materyalinin kaybedilmesi veya hasara uğraması halinde kullanıcı bunu kütüphaneye bildirmekle sorumludur. Her kayıp ve hasarlı materyal topkapikutuphane@istinye.edu.tr adresine bildirmelidirler. Kaybedilen kitap için yayının aynısı veya güncel baskısı kullanıcıdan talep edilir.

24-Kampüs dışı erişim hizmetinden nasıl yararlanırım?

CEVAP:
Elektronik dergi ve veritabanlarına kampüs dışından erişim için linkinden kurum e-postanızla kayıt olduktan sonra erişim sağlayabilirsiniz. Kampüs dışı erişim, veritabanı servisleri ve elektronik dergilere erişim ile ilgili sorunlarınızı topkapikutuphane@istinye.edu.tr elektronik posta adresine mesaj göndererek iletebilirsiniz.

25-Kütüphane çalışma saatleri nedir?
CEVAP:
Hafta içi: 08:00-22:00
Cumartesi: 09:00-17:30

26-Akademik tatillerde kütüphane hangi saatler arasında açıktır?
CEVAP:

Kütüphanemiz akademik tatillerde;
Pazartesi-Cuma: 08:00-17:30
Hafta sonları: Kapalı.
Kütüphanemiz resmi tatillerde kapalıdır.




Topkapı Kampüsü

İstinye Üniversitesi Topkapı Kampüsü, Maltepe Mah., Edirne Çırpıcı Yolu, No.9 Zeytinburnu, İstanbul, 34010

Telefon: 0850 283 61 68
Telefon: 0850 283 61 69
Eposta: kutuphane@istinye.edu.tr

Mlpcare Medicalpark Liv Hospital VM Medicalpark